Ingredienser
(för 6-8 personer)

Palt:
2 kg rå potatis
1 msk salt
3 dl kornmjöl
3 dl vetemjöl

Tilltugg:
1,5 kg rimmat sidfläsk
lingonsylt
ca 100g riktigt smör

Dryck:
Mjölk!

Kokning:
Mycket vatten (10 l?)
salt

Tidsåtgång:
Drygt 2 timmar

PALT
(in English)

Kult och kultur

För det första: vad sjutton är "Pitepalt"? Finns det fler än en sorts palt? Kanhända - detta recept avviker i alla fall från "traditionella" recept på "pitepalt" genom att inte föreskriva att fläsket bakas in som fyllning i palten. Det har flera fördelar; för det första är det godare, för det andra är det enklare (till och med jag klarar av det), och för det tredje är det så det ska ätas! I alla fall om man får tro Malmbergets kostförsörjning och skolmatsalar under 60-talet. På det här sättet går det åt mycket mer fläsk ... och det är bra!

Man kan klara sig utan kornmjöl, det är inget "måste" för smaken, men man kan inte klara sig utan vetemjölet - utan vetemjöl är det svårt att få palten att hänga ihop (sägs det - jag har inte kollat om det stämmer).

Tillredning

  1. Skär fläsket i små tärningar.

  2. Koka upp vatten i en större kastrull. Salta.

  3. Riv potatisarna fint på rivjärn eller med kniven i matberedaren. Lägg över i durkslag och låt vattnet rinna av. 

  4. Blanda salt, mjöl och potatis med händerna. Mjölmängden kan variera lite med  potatissorten; smeten skall inte vara fastare än att den precis går att forma. Jag lägger oftast till rätt mycket mer mjöl. Mängden är egentligen inte viktig, ju mer mjöl desto hårdare palt. Och vad som smakar mest är ju ... en smaksak.

  5. Häll upp vetemjöl i en bunke. Mjöla händerna och ta upp potatisdeg av en tennisbolls storlek, rulla till en perfekt palt och lägg ner i det  kokande vattnet med en hålslev. När alla paltar lagts i grytan, kontrollera att ingen fastnat på botten genom att föra hålsleven försiktigt över botten. Låt sedan sjuda livligt utan lock i mellan 45 minuter och  en timme . Rör ev. försiktigt i grytan då och då.

  6. Medan palten kokar: stek fläsket i en stor stekpanna. Det skall få ordentlig färg, och bli nästan knaperstekt.

  7. Smält smör i en liten kastrull (eller ställ fram kallt smör som får smälta på den heta palten på tallriken).

Ät!

Servera palt med det stekta fläsk och lingonsylt, och häll smält smör över palten - eller låt kallt smör smälta över den heta palten. 

Ät igen!

Om det nu råkade bli lite palt över så går det alldeles utmärkt att steka den dagen efter, tillsammans med det överblivna fläsket (om det blev nåt över). Palt-i-panna!